2024 szeptember 1-jén bevezették a QVIK-et Magyarországon a QVIK-et (ejtsd: kvik). Ez az angol quick szóra utal (és nem mozaikszó).

 

De mi is ez a QVIK?

Tulajdonkép az átutalás egy egyszerűbb változata, mert a vevőnek csak jóvá kell hagyni az átutalást és minden mást kitölt a QVIK (vagy a QR kódból / NFC-ből, vagy a kérelemből, vagy a Link-ből).
Ez azért előnyös a vevőnek, mert maga az utalás díjmentes, így nem terheli őket az utalás tranzakciós díja.

 

Mi a QVIK előnye?

Talán egyik előnye mindkét fél számára, hogy egyszerűsíti a folymatokat, nem kell annyi mindent beírni manuálisan az utalás megkezdéséhez.

 

QVIK előnye a fogyasztói oldalon

Ingyenes. Tehát a QVIK-en keresztül indított fizetésnél nem terheli a fogyasztót az átutalás tranzakciós díja. (Ilyen szempontból olyan, mint a bankkártyás fizetés – de a magyar piacon valószínű nagyobb a bizalmi faktora az utalásnak).

Illetve ez egy bankkártya alternatíva, készpénzhelyettesítő eszköz: ha nincs nálunk készpénz, az eladónak nincs bankkártya elfogadási lehetősége, akkor QVIK-en keresztül könnyen lehet fizetni.

 

QVIK előnye elfogadói (szolgáltatói) oldalon

Itt azok a (fizikai) szolgáltatók, boltoknál lehet előnyös, ahol nincs bankkártya elfogadás, ott is meg lehet oldani egy egyszerű és gyors fizetést.

Másik előnye, hogy azonnal (értsd: 5 másodpercen belül) a számlán megjelenik az összeg – a bankkártyás fizetés néhány napos jóváírásával szemben.

 

Magyarországon melyik bankok szolgáltatnak QVIK elfogadást?

Jelen pillanatban csak a Raiffeisen Bank és az OTP Bank (a SimplePay megoldásán keresztül) biztosítja a QVIK elfogadást. Viszont az látszódik, hogy még nagyon gyerekcipőben van, várhatóan 2024 október 10-ig fog jobban elérhető lenni, addig szakaszosan érhetik el az ügyfelek.

 

Raiffeisen Bank

A Raiffeisen Bank Scan&Go alkalmazásán kereszül biztosítja ezt a lehetőséget. Ez eléggé korlátozott, mert csak manuálisan létrehozott elemeket lehet felhasználni, nincs lehetőség dinmaikus létrehozásra (pl., webshopokhoz).

Azért lássuk be, a Scan&Go alkalmazás eléggé „bénácska”, mert a felrögzített fizetési kérelmet / QR kódot nem lehet törölni vagy megnézni. Reméljük, hogy a Raiffesien Bank idővel fejleszti ezt az alkalmazást.

 

OTP Bank / SimplePay

Elvileg akinek van SimplePay bankkártya elfogadási szerződése, akkor annak csak az online felületen be kell kapcsolnia, hogy QVIK elfogadóvá kíván válni és a SimplePay fizetési rendszerén megjelenik egy QVIK fizetési opció és ott is tudja teljesíteni a fizetési kötelezettségét a vevő.

 

QVIK-hez kapcsolódó mozaikszavak

Többhelyen is felmerülnek olyan kifejezések, mozaikszavak, amiket érdemes tisztázni

AFR

Az AFR az Azonnali Fizetési Rendszer rövidítése. 

AFR 1.0-ás változata 2020. március 2-án lépett életbe, amikor 5 másodpercen belüli átutalás vált lehetővé (magyarországi bankszámlák között, 10 millió Ft-os értékhatárig, egy utalás esetén) és meg lehetet adni másodlagos azonosítót a bankszámlához (adószám, e-mail cím, telefonszám) – bár ez számomra kérdéses, hogy mennyien használták…
Ez nagy előre lépés volt Magyarországon is (ugyanis nem kellett várni 3-4 órát vagy akár 1 napot is az átutalásra, hanem egyből a szolgáltató bankszámláján tudott lenni az összeg.

Az AFR 2.0 rendszert 2024. szeptember 2-án vezették be, ennek a keretein belül lett elérhető a QVIK, itt már 20 millió forint lett az azonnali fizetés felső határa és itt már lehet fizetési kérelmet kezdeményezni.

EAM

Ez az Egységes Adatbeviteli Mód (vagy Megoldás) rövidítése. Ennek az AFR 2.0-ás változatánál van jelentősége, ugyanis ezek jelentik QVIK megoldásait: QR kód, NFC, deeplink, link (mobilalkalmazásokban), kérelem.

Tudunk segíteni a QVIK-ben?

Keressen bennünket elérhetőségeinken, hogy segíteni tudjunk Önnek is!

 

06 (70) 755 7777
06 (70) 755 PQRS

consulting@pqrs.hu